Wiza do Tajlandii krok po kroku

22 lipca 2019
Posted in Poradniki
22 lipca 2019 Grzesiek

Wiza do Tajlandii krok po kroku

Wybierasz się do Tajlandii, ale totalnie nie ogarniasz formalności związanych z wizami i dokumentacją, którą trzeba załatwić przed wyjazdem? Nie martw się zaraz wszystko stanie się jasne.

Nazywam się Grzesiek i od dwudziestu lat podróżuję po całym świecie. Dlaczego to robię? Uwielbiam poznawać nowe kultury, języki, a w szczególności ludzi. Moje podróże trwają zwykle od dwóch miesięcy, czasem nawet do roku. Najwięcej czasu spędziłem w Tajlandii podróżując stopem i pracując w różnych miejscach. Dobrze znam ten kraj i wszelkie procedury związane z wyjazdem oraz pobytem na miejscu.

Czy do Tajlandii potrzebna jest wiza?

Jeszcze do niedawna każdy obywatel Polski wybierający się do Tajlandii potrzebował wizy. Można było ubiegać się o nią w Ambasadzie Królestwa Tajlandii w Warszawie, albo otrzymywało się tzw.”Visa on arrival”, czyli 15-dniową wizę, podbijaną na lotnisku lub na lądowym przejściu granicznym.

W sierpniu 2011 roku zniesiono dla Polski obowiązek wizowy przy wjeździe do Królestwa Tajlandii w celach turystycznych na okres nieprzekraczający:

  • 15 dni* (przekraczając granicę lądem z krajów sąsiednich)
  • 30 dni* (podczas podróży samolotem)

*na przejściu granicznym otrzymasz jedynie pieczątkę do paszportu.

Pamiętam to zdziwienie jak wracałem stopem z Laos i strażnik przekazał mi tę informację. Byłem w szoku, ponieważ myślałem, że nigdy nie nadejdzie taki dzień.

Teraz wybierając się do Tajlandii wystarczy mieć ze sobą ważny paszport oraz bilet lotniczy, który potwierdzi opuszczenie terytorium w ciągu 30 dni. Warto też mieć przy sobie gotówkę 10 000 Baht (ok. 1000 zł)/osobę na przeżycie. W przypadku wizy 15-dniowej, poza paszportem i środkami finansowymi należy posiadać bilety lotnicze, kolejowe lub autobusowe – w celu weryfikacji.

wiza do tajlandii

Tajlandia – wiza 3-miesięczna

Pracując w jednej z tajlandzkich knajp zadzwonił do mnie kolega z Polski i zapytał, czy mogę załatwić mu pracę na okres wakacyjny, czyli 2 miesiące. Oczywiście mój szef zgodził się i ściągnęliśmy Bartka do nas. Bałem się, że na turystycznej wizie może mieć problemy, więc przeszliśmy się do placówki dyplomatycznej w Tajlandii po tzw. wizę jednorazową na okres trzech miesięcy. Wystarczyło wypełnić wniosek, dać jedno kolorowe zdjęcie i tyle. Nie chcieli od nas pieniędzy, bo jak się okazało zmieniły się przepisy. Bartek to farciarz, ja kiedyś musiałem zapłacić około 120 złotych.

Jak działa 3-miesięczna wiza?

  • jest ważna przez 3 miesiące od wystawienia
  • 60 dni pobytu od przekroczenia granicy, czyli można przekroczyć granicę do Tajlandii tylko jeden raz w czasie ważności 3-miesięcznej wizy.

Co ciekawe każdą taką wizę można przedłużyć nie więcej niż jeden raz o kolejne 30 dni. Czyli razem mamy 90 dni. W Urzędzie Imigracyjnym w Tajlandii takie przedłużenie kosztuje około 1900 Baht, czyli około 240 złotych.

Tajlandia – wiza 6-miesięczna

Wizę 6-miesięczną można uzyskać wyłącznie w Polsce chyba, że jesteś rezydentem innego kraju. Cena takiego dokumentu wynosi 580 złotych, natomiast należy mieć przy sobie dokumenty rezerwacji pobytu, bilety powrotne oraz wykazanie, że dysponuje się kwotą 20 000 złotych. Jest to tzw. wiza wielokrotna, co oznacza, że podczas 6-miesięcznego pobytu w Tajlandii możesz przekroczyć granicę dowolną ilość razy. Jedynym haczykiem jest to, że nie masz prawa przebywać non-stop w Tajlandii. Powinieneś przynajmniej co 60 dni przejechać jakąś granicę albo przedłużyć swój pobyt o 30 dni odpłatnie.